L’Institut Pere Mata és una de les máximes obres del modernisme a Reus. És un hospital psiquiàtric, projectat per l’arquitecte modenista Lluís Domènech i Montaner.  Va ser construït entre 1897 i 1912. El nom de l’hospital és un homenatge al metge Pere Mata i Fontanet de Reus.

El conjunt arquitectònic modernista està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. El seu “pavelló dels Distingits” és un Bé Cultural d’Interès Nacional des del 2013.

L’Institut Pere Mata

Els edificis han estat construïts amb façanes d’obra vista sobre un sòcol de pedra. Les cobertes són majoritàriament a doble vessant amb teules àrabs. Els emmarcats de portes i finestres són de pedra calcària i s’usen aplicacions de ceràmica esmaltada blanca i blava per decorar les façanes.

El Pabelló dels Distingits

El Pabelló dels Distingits és el més destacat de tot el centre. Va ser projectat per allotjar-hi els malalts de gran poder econòmic, que en pagar quotes més elevades podien gaudir de més comoditats.

L’edifici consta de planta baixa i tres plantes:

  • La planta baixa té els espais comuns, sala, menjador i sala de billar. Estan molt ben decorats i tenen espais a doble alçada.
  • A la primera i segona planta, a més de la planta baixa, se situen les diferents habitacions. Les quals s’arriba a través de galeries que, amb finestres obertes al jardí, actuen de passadissos. Als extrems de les galeries hi ha les cambres de bany i els sanitaris comunitaris, que es complementen amb els vàters individuals que hi ha a cada una de les habitacions. Els dormitoris i sales annexes conserven el mobiliari original.
  • La tercera planta s’usava per a instal·lacions de serveis, com ara el guarda-roba.

Alguns elements il·lustren l’interès de Domènech a crear una arquitectura adaptada a la funció: així, l’escala no té ull central per evitar accidents. Allà on és possible, les reixes són substituïdes per vidrieres amb ànima de ferro.

L’edifici s’aixeca sobre un sòcol de maçoneria. El parament de la façana és construït amb obra vista. La pedra s’utilitza als emmarcaments de les obertures i altres detalls decoratius, que es complementen amb plafons ceràmics i treballs escultòrics.

La façana que s’alça sobre el passeig central del recinte, orientada a l’oest, està especialment enriquida amb detalls arquitectònics d’arrel medieval:

  • Àngels
  • Paons
  • Elements d’heràldica
  • Repertori floral.

A dia d’avui el Pabelló dels Distingits està fora d’ús. Està integrat a la Ruta del Modernisme de Reus, és l’únic pavelló que es pot visitar.

Imatges de l’Institut Pere Mata

Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus Institut Pere Mata de Reus