La Casa Amatller és un gran exponent del modernisme a Barcelona. És obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, construït els anys 1898 i 1900. Forma part de l’Illa de la Discòrdia, per la proximitat d’edificis modernistes singulars de gran magnetisme per la seva bellesa: la Casa Lleó Morera i la Casa Batlló d’en Gaudí a la seva mateixa esquerra (dreta de la imatge principal). Per tant forma part de la Ruta del modernisme.

El més característic de l’edifici és l’esglaonada façana de reminiscències nòrdiques, que recorda una tauleta clàssica de xocolata. El pis principal és un dels pocs de Barcelona que encara conserven la riquesa ornamental i l’atmosfera daurada i opulenta d’aquella burgesia de l’Eixample.

La Casa Amatller de Puig i Cadafalch

L’obra va ser encarregada a Puig i Cadafalch per l’industrial xocolater Antoni Amatller i Costa. Hi va voler transformar un edifici vell del 1875 en la seva nova llar per a ell i la seva filla.

Josep Puig i Cadafalch va apostar per donar-li l’aparença de palau gòtic urbà. Consta d’una façana plana i un pati central amb una escala que dóna accés a l’habitatge principal. Tanmateix, l’immoble havia de ser habitat per diverses famílies. Mitjançant l’arquitectura moderna, el Modernisme, es posava de manifest l’empenta recuperada de la societat catalana: arquitectura evocadora de les glòries del passat, prenent com a base les arts tradicionals per adaptar-les als nous materials i a les noves necessitats.

Puig i Cadafalch va crear la Casa Amatller amb una lectura molt personal del gòtic. Hi barreja influències del gòtic català amb el gòtic dels palauets urbans dels Països Baixos. També hi són presents els típics detalls d’inspiració de l’edat mitjana.

La intervenció de Puig i Cadafalch va donar lloc a una transformació radical de l’edifici, comportant:

  • Enderroc i recomposició de la façana.
  • Construcció d’un estudi fotogràfic al terrat.
  • Reestructuració i redecoració de la planta baixa (incloent la caixa d’escala principal).
  • Canvis substancials en la distribució i redecoració integral del pis principal.
  • Incorporació d’un ascensor elèctric i la instal·lació d’una plataforma giratòria per a l’automòbil del propietari.
  • Rehabilitació de cuines i quartos de bany de tots els habitatges.

En la visita es mostra l’espectacular construcció i decoració en:

  • Sostres de fusta amb reminiscències mudèjars.
  • Parets folrades de paper de París o de Londres, pintades i estucades.
  • Terres molt treballats, parquets, mosaics i rajoles hidràuliques.
  • Moltes referències a la flor de l’ametller, vitralls de colors i làmpades de gran bellesa.
  • Les làmpades en el seu origen es van instal·lar amb doble circuit: elèctric i de gas, molt poca gent es podia permetre aquest tipus d’instal·lació.
  • Escultures i columnes molt elaborades per tota la casa.

El conjunt escultòric va ser realitzat principalment per Eusebi Arnau, també hi col·laborà Alfons Juyol. Els treballs de serralleria són obra d’Esteve Andorrà i Farràs.

Imatges de Casa Amatller

Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona Casa Amatller Modernisme Barcelona

Imatges de la xocolata que es ven al baixos de la Casa Amatller

Xocolateria Casa Amatller Modernisme Barcelona Xocolateria Casa Amatller Modernisme Barcelona Xocolateria Casa Amatller Modernisme Barcelona Xocolateria Casa Amatller Modernisme Barcelona

D’accés lliure, al fons de la planta baixa de la Casa Amatller hi ha un bar/restaurant i una tenda de xocolata Amatller.