Els Pavellons Güell i el drac Lladó són unes edificacions al barri de Pedralbes, a Barcelona, obra de l’arquitecte modernista català Antoni Gaudí, construïts entre 1884 i 1887. Destaca la porta amb el drac lladó de ferro forjat.

Els Pavellons Güell i la porta de ferro forjat amb el drac Lladó obra Gaudí

Gaudí va fer un projecte d’aire oriental, que recorda a vegades l’art mudèjar. Realitzà el mur de maçoneria amb diverses portes.

Destaca l’entrada principal amb una reixa de ferro en forma de drac. Aquesta figura representaria a Ladó. És el drac guardià del Jardí de les Hespèrides, vençut per Hèrcules en l’episodi que narra Jacint Verdaguer al seu poema L’Atlàntida.

Aquest poema es dedicat a Antonio López y López, primer marquès de Comillas, sogre d’Eusebi Güell, on es percep el possible origen de la figura d’entrada als pavellons. Damunt del drac hi ha un taronger fet d’antimoni, al·lusiu també a les Hespèrides. La forma del drac correspon a la posició de les estrelles de la constel·lació de la Serp, en la que fou convertit Ladó com a càstig pel robatori de les taronges.

Amb el poema l’Atlàntida, proclamaren a Jacint Verdaguer, guanyador dels Jocs Florals, de tots tres àmbits: fepàtria i amor. Reconeixement Mestre en Gai Saber.

A la dedicatòria del poema ja es feia un paral·lelisme entre el marquès de Comillas i Hèrcules o Heracles. Els fruits d’or que l’heroi recollia a L’Atlàntida s’assimilaven als negocis que Antonio López realitzava a Amèrica.

Imatges dels Pavellons Güell i del drac Lladó obra Gaudí

Els Pavellons Güell i el drac Lladó a Barcelona obra Gaudí Els Pavellons Güell i el drac Lladó a Barcelona obra Gaudí Els Pavellons Güell i el drac Lladó a Barcelona obra Gaudí Els Pavellons Güell i el drac Lladó a Barcelona obra Gaudí