La torre Bellesguard o casa Figueras és una casa neogòtica projectada per Antoni Gaudí. Una de les obres més desconegudes del reconegut arquitecte, construïda entre 1900 i 1909 al peu de la muntanya del TibidaboLa Familia Guilera és la propietaria de la Torre Bellesguard desde 1944. Ara està oberta a visites guiades des del setembre del 2013.

La torre Bellesguard o casa Figueras a Barcelona

Història

Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de Maria Sagués, vídua de Jaume Figueras, i començà el projecte l’any 1900. Al lloc escollit, hi havia les restes de la torre de Vallblanc del segle XV. L’últim rei de la dinastia catalana, Martí l’Humà, el va comprà el 1408 i l’havia adoptat com a cort entre els anys 1408 i 1410 amb el nom de Bellesguard.

El nom bell-esguard provindria de la bella vista que el rei tenia des d’aquest indret. Aquest origen medieval va ser usat per Gaudí com a element d’inspiració, escollint l’estil neogòtic català com a forma d’homenatge. L’arquitecte va aprofitar-ne algunes de les poques restes (parets, pati, etc.) per a construir el nou Bellesguard. Per això, la casa té l’aparença externa d’un castell, incloent-hi els seus merlets i la torre que remata la façana.

L’edifici

Construït amb pedra i maó, té molta més projecció vertical que horitzontal. Destaca una torre troncocònica coronada amb la creu de quatre braços tan típica de Gaudí. La creu està ornada amb ceràmica, mostrant els colors de la bandera catalana en homenatge a Martí l’Humà.

Les innovadores golfes amb els seus arcs de maó són una demostració de mestratge en la utilització d’aquest material. Aquestes  poden considerar-se un assaig de les posteriors golfes de la casa Batlló (1904). També es pot veure a la Pedrera (1906) i al col·legi de les Teresianes del carrer Ganduxer.

El gran nombre de finestres demostra l’interès de Gaudí per la il·luminació natural.

Els mosaics dibuixats per Domènec Sugrañes juntament amb el ferro forjat afegeixen fantasia a l’edifici.

Gaudí va ser assistit per Joan Rubió i Bellver en aquest i altres edificis. El 1909 Gaudí va deixar l’obra, que va ser completada el 1917 per Domènec Sugrañes, el qual ja havia dissenyat la porta, bancs de ceràmica i mosaics de pedra natural.

Imatges de la torre Bellesguard o casa Figueras

Torre Bellesguard o casa Figueras Gaudí Torre Bellesguard o casa Figueras Gaudí