El Roda Roda, és el nom del Museu de l’Automoció de Lleida. S’hi troba una extensa col·lecció de cotxes, motocicletes, motors i reproduccions a escala. Conviden a fer un viatge pel món de la indústria de l’automòbil a través de la història. Ens transporten a temps passats i ens permeten reflexionar sobre l’evolució de la tècnica i sobre els canvis socials que l’han envoltada. La seva seu  està instal·lada en un antic taller mecànic. La visita és gratuïta.

Història del Roda Roda. Com s’arriba a ser el Museu de l’Automoció de Lleida?

L’any 1954, les necessitats del subministrament de combustible a la província de Lleida i també un sector agrícola i industrial en constant creixement van fer que l’empresari Eduardo Velasco García, es decidís a construir un edifici que fos capaç d’allotjar la creixent flota de camions CAMPSA. Els quals feien arribar el combustible a les estacions de servei de tota la província. Posteriorment es traslladaran al polígon El Segre. Des d’aquell moment, l’edifici es va dedicar en exclusiva a la comercialització i reparació de turismes i furgonetes industrials. I va convertir-se en la seu del concessionari oficial DKW, fabricant de les populars camionetes d’aquesta marca.

Fins al 1964 fou seu de la marca IMOSA, que fabricava sota llicència Auto Union, les anomenades DKW a la seva factoria de Vitoria. L’ any 1972, es va convertir en la seu de MEVOSA, empresa que distribuïa de manera conjunta les marques Mercedes Benz i Volkswagen, mentre continuava amb la fabricació de les DKW. Finalment va esdevenir concessionari oficial Mercedes Benz per a la província de Lleida.

L’any 1970, l’Ajuntament de Lleida concedí a Eduardo Velasco el nom d’un dels carrers que envolta l’immoble.

Finalment, l’any 1992, l’edifici quedava sense activitat en traslladar-se Mercedes Benz a unes noves instal·lacions als afores de la ciutat. L’edifici va passar a formar part del patrimoni municipal el 1997 i va ser reconvertit en l’actual museu Roda Roda.

Imatges del Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1 Museu Roda Roda Lleida 1

Zones del Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

  • Els automòbils: és la part principal, la que acull el gruix de la col·lecció. La formen el conjunt de cotxes i altresvehicles de 4 rodes, ordenats per èpoques i tipologies. Hi destaquen un Ford T, un meravellós Rolls Royce, un Omnibus correu Lleida-Ponts o l’entranyable Seat 600.
  • El taller: reproducció d’un antic taller mecànic, aprofitant part de l’edifici original. El propietari fou el Sr. Eduardo Velasco. S’exposa una col·lecció d’antics motors per poder observar fàcilment el seu funcionament i la seva evolució mecànica.
  • Les miniatures: el museu presenta una excel·lent col·lecció de reproduccions a escala 1/43 de més de 1700 vehicles. Permeten fer un recorregut per la història i l’evolució de l’automòbil des dels seus inicis fins a l’actualitat.
  • El racó de la moto: S’hi presenten els principals exemplars de les marques, tant internacionals com nacionals, que han establert un abans i un després en el camp de l’automoció sobre dues rodes.
  • Les gasolineres: En aquest racó del museu trobarem un recull d’antigues gasolineres, servidores d’oli, etc. junt amb uns panells fotogràfics que els farà comparar amb els nous avenços de les tecnologies.
  • Àrea de descans: Uns seients dels antics autobusos de la ciutat els acullen per recordar a les cobradores, els antics i variats models d’autobusos i moltes coses més.

A més a més, el museu presenta una mostra de cartells vinculats a l’automòbil. Així com els seients dels antics autobusos de la ciutat de Lleida. El museu també disposa d’un espai per a exposicions temporals i una sala de tallers didàctics.

La impressionant col·lecció el Roda Roda, el Museu de l’Automoció de Lleida

La col·lecció del Roda Roda consta d’un extraordinari conjunt d’automòbils originals i perfectament restaurats que recorden èpoques passades. Es poden admirar:

  • Un Rolls Royce Phantom 1 del 1925. Pertany a un grup exclusiu, ja que la carrosseria només es va incorporar a sis exemplars de la firma.
  • Un Hispano-Suiza del 1917. Destaca pel seu concepte innovador i que es va presentar per primera vegada a la Fira de Mostres de París del 1922.
  • El Biscuter, un petit autocar Fiat Omnibus del 1915 que feia de cotxe de correus i realitzava la línia Lleida-Ponts.
  • Un antic tractor, peça imprescindible per la importància que l’agricultura ha tingut i té a Lleida.
  • I molt més, visita-ho!

El fons inicial del Roda Roda, Museu de l’Automoció de Lleida es va formar arran de l’acord entre La Paeria  (Ajuntament de Lleida) amb el col·leccionista Sr. Francesc Segura. A partir d’aquest fons inicial, La Paeria va incrementar la col·lecció amb vehicles històrics de la seva propietat (motos de la Guàrdia Urbana, cotxes oficials…) i altres col·leccionistes també van fer donacions dels seus vehicles.
Actualment, la col·lecció municipal la formen 16 cotxes, un tractor, un autobus-correu i unes motocicletes.

El museu acull altres vehicles dipositats pels seus propietaris pel gaudir del públic. Es mostra així la confiança i il·lusió en el projecte. També disposa de diversos vehicles en dipòsit, els quals permeten completar i enriquir la col·lecció municipal. S’agraeix la col·laboració del Club de Vehicles Històrics de Lleida.

El museu acull també la donació de la col·lecció de més de 1700 miniatures a escala 1:43 del Sr. Ramon Duró. I la cessió de 400 miniatures a escala 1:24 del Sr. Manel Armillas.