La Casa Navàs de Reus projectada per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner és un dels millors exemples del Modernisme. Està ubicada a la plaça Mercadal de Reus, en ple centre de la ciutat.

La Casa Navàs, Reus

Fou construïda entre el 1901 i el 1907. Domènech i Montaner va projectar a petició  de Joaquim Navàs un edifici. Aquest havia de ser el seu nou habitatge i, en els baixos, el seu establiment comercial.

En origen, la casa mostrava a la plaça del Mercadal una imponent façana de pedra amb una torre situada a la cantonada. Malauradament, l’any 1938, durant la Guerra Civil, els efectes d’un bombardeig van destruir aquesta esvelta torre i el coronament esglaonat original.

Característiques arquitectòniques

La façana principal, amb porxo a la planta baixa, integra la decoració floral dins l’estructura constructiva, que recorda la d’un palau venecià. Per garantir la correcta il.luminació interior de l’edifici es va disposar:

  • Un pati al sector oest que va dotar la casa d’una tercera façana on va obrir finestres. Va possibilitar la il.luminació zenital de la botiga de la planta baixa. Aquesta terrassa té tres arcs ultrapassats. Originàriament es completaven amb vidrieres, també perdudes el 1938.
  • A l’interior, dos patis coberts van garantir la lluminositat de la zona residencial.

Una de les característiques més destacades de la casa Navàs és la seva magnífica decoració interior. Es conserva pràcticament intacta, gràcies a la cura dels seus propietaris. El seu patrimoni es fa palès en:

  • La ceràmica
  • Els mosaics
  • Els esgrafiats
  • El treball de la pedra
  • Els vitralls, magnífics exemples de les arts decoratives al Modernisme
  • El mobiliari, dissenyat i realitzat en gran part pe l’ebenista Gaspar Homar

Cal destacar també la botiga de la Casa Navàs, situada a la planta baixa. Encara conserva l’estructura i el mobiliari original.

Imatges de la casa Navàs

Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a Reus Casa Navas a ReusCasa Navas a Reus