La Torre dels Escipions és una torre funerària construïda pels romans als afores de l’antiga ciutat romana Tarraco (l’actual Tarragona). La torre dels Escipions és un dels elements del “Conjunt arqueològic de Tàrraco”, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. És una de les tres torres funeràries romanes millor conservades de la Península Ibèrica, amb la Torre Ciega (Cartagena) i la Torre de Sant Josep (la Vilajoyosa).
La Torre dels Escipions i la representació d’Atis
És un monument turriforme, amb tres plantes superposades en forma decreixent. Està construïda amb carreus rectangulars, extrets d’una pedrera propera. La torre mesura en la seva base 4,40 x 4,70 m.
El seu nom prové d’un error en la identificació dels dos relleus simètrics del cos intermedi del déu Atis (divinitat oriental de Frígia, a l’Àsia Menor, protectora dels difunts i de la seva resurrecció). Durant anys es van identificar com els dels germans Escipions.
Els germans estan dempeus, sobre dos pedestals motllurats, amb la cama exterior creuada en actitud de descans. Vesteixen la característica indumentària oriental:
- Túnica curta amb mànigues cenyida a la cintura
- Calces perses subjectades als turmells
- Llarg mantell
- Cap cobert amb barret frigi
Damunt de les figures d’Atis, es conserva una inscripció dins d’una tabula ansata, la qual es pot traduir com: “Enaltiu les obres que va deixar en morir; oblidant-se d’ell, erigí per als seus un sol sepulcre on ha de romandre per sempre”.
Historia
Es va construir a la meitat del segle I dC, a sis quilòmetres de la ciutat de Tarraco, capital d’Hispania Citerior, en el traçat de la Via Augusta, la calçada romana que travessava tota la Península des dels Pirineus fins a Gades, (Cadis). És un dels monuments funeraris de l’època romana que encara es conserven més importants de tota la península ibèrica.
Aquests monuments funeraris situats al llarg de les vies, tenien com a objectiu perpetuar la memòria dels difunts.
Imatges de la Torre dels Escipions
Patrimoni mundial
L’any 2000 el conjunt arqueològic de Tarragona va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.