La Casa Bofarull és una preciosa i espectacular casa senyorial del segle XIV. Restaurada per l’arquitecte Modernista Josep Mª Jujol, deixeble d’Antoni Gaudí, a principis del Segle XX.
Es pot realitzar una visita guiada. La seva duració és d’una hora i ben val la pena. Pots contemplar les diferents estances de la casa fins al més petit detall.
La Casa Bofarull, bé cultural d’interès local
Casa Bofarull és una antiga masia del municipi dels Pallaresos (Tarragona). Va ser reformada per Jujol a partir de l’any 1914. És protegida com a bé cultural d’interès local. La casa de masovers d’aquesta també és protegida com a bé cultural d’interès local.
Fruit d’un encàrrec de les propietàries Dolors i Pepita Bofarull per a fer una reparació de la teulada i que va esdevenir una reforma íntegra d’aquesta casa. Es va realitzar tot un seguit de construccions adjacents que es va estendre fins a l’any 1930.
Destaquen la gran galeria blava, l’amplíssim arc de 10 metres fet en maó i situat a l’accés. Entre els elements decoratius es troben el trencadís, especialment a la teulada, i els esgrafiats fets directament per Jujol.
Història
Es tracta d’una masia medieval, documentada des del 1367 a nom del noble francès originari del Llemosí. Jaume de Bofarull. Jujol mantenia una forta amistat amb les seves descendents, les germanes Dolors i Pepita Bofarull, amb la mort de les quals es va perdre el cognom l’any 1954.
Jujol va modificar totalment la façana est, un fantàstic mirador sobre les vinyes, i va decorar la façana oest, la característica de les masies catalanes. Sobre els rentadors va aixecar diversos jocs d’arcs parabòlics de pedra i totxo. Va reconstruir l’escala interior, pintada en blau i groc intensos, i va convertir la torre en un mirador cobert.
L’eix central
L’eix central de la casa el constitueix l’escala-torre. Al seu costat hi ha infinitat d’elements arquitectònics decoratius, detalls d’acabats, reixes, mobles, etc. Els poden observar esgrafiats amb la inicial del propietari. Uns dels elemenets que més destaca és un àngel parallamps que corona la torre. Aquest àngel originàriament posseïdor d’ales que podien funcionar com a penell. En temps de la Guerra Civil les ales de l’àngel van ser tretes per simular un soldat i protegir la casa d’atacs.
Trobarem arcs parabòlics encreuats, de dos a dos i formant un entramat que pot ser cobert amb heura per a guarnir el jardí.
Brollador amb forma de drac que alimenta una petita font. Reixa i balcó amb seient incorporant d’estil gaudinià. La façana principal està orientada cap a l’oest.
Cal destacar la porta d’accés a la casa, d’arcs semicirculars d’estil romànic primitiu i la inscripció “Ave Maria” en l’arc exterior.
Els safaretjos
Els safaretjos formen el costat dret que forma el carreró que condueix a la casa pairal. Actualment han perdut el seu caràcter originari i s’utilitzen com a hort de la casa. Estan protegits per un mur a manera de muralla, la qual està arrebossada. La base de la muralla és de cantons rodats, en aquesta muralla es conserva un petit banc de pedra per a descans dels caminants.
El més característic és la coberta, que té una funció únicament decorativa. Està formada per cinc cúpules construïdes a base de la unió de dos arcs parabòlics i totes elles de dimensions irregulars.
El magatzem
Al costat, hi ha un magatzem que degué servir per a refugi de les cavallerisses i actualment és la granja de la casa.
La porta que dóna accés en aquest magatzem té un arc de mig punt. A la dovella central apareix un detall de forja, fet aprofitant antics instruments de llaurar. Al costat d’aquest magatzem i fent cantonada amb l’era de la casa trobem finestres quadrades bipartides i una finestra amb forma d’hexàgon. Per tota la façana del magatzem hi ha restes de forja o bé llums.
L’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert
És un arquitecte modernista català. Fill d’Andreu Jujol i Teresa Gibert, va néixer a Tarragona el 16 de setembre de 1879, i va morir a Barcelona l’1 de maig de 1949. Va ésser en aquesta ciutat on va cursar la seva formació arquitectònica, acabant a l’any 1906. Jujol és un home d’idees revolucionaris, estructurals i de disseny. Molt religiós.
La seva arquitectura és senzilla, sorprenent i actual.
A l’any 1904 va començar a col·laborar amb Antoni Gaudí, una etapa que els marcaria a tots dos i que donaria fruits extraordinaris. Tots dos eren del Camp de Tarragona. Tenien en comú la immortalitat del geni, la valentia i que estaven tocats per la gràcia de la fe i de la creativitat.
Jujol va anar agafant encàrrecs pel seu compte però va seguir col·laborant en obres esporàdiques amb Gaudí. Amb Antoni Gaudí va mantenint l’amistat i col·laboració amb el genial arquitecte fins a la seva mort.
Des de 1908 fins al 1949 de manera intermitent va anar actuant a la ciutat i al Camp de Tarragona. Podrem trobar diferents obres, destacant el Teatre Patronat Obrer (Metropol), església de Vistabella, la Parròquia de Guimerà, la Parròquia de Constantí, l’Ermita de Montferri,… i també diferents obres a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Al 1913 va començar la intervenció de la Casa Bofarull finalitzant les reformes al 1933.
Obres de Josep Mª Jujol a Els Pallaresos
- Casa Bofarull (1913-1933)
- Ajuntament – Escoles (1920)
- Casa Andreu (1920-1930)
- Temple parroquial(1930/1945-47)
- Casa Solé (1942-44)
- Casa Emília Fortuny (1943)
Visites a la Casa Bofarull
Per accedir-hi s’ha de concertar hora, la visita sol durar una hora.
Pots reservar la teva visita a la pàgina web oficial de la Casa Bofarull http://www.casabofarull.com
Imatges de la Casa Bofarull