La casa Comalat és un edifici modernista de Barcelona, obra de l’arquitecte Salvador Valeri i Pupurull. És un exemple de modernisme tardà per la seva decoració i ornamentació omnipresent a tots els elements. Com que és una finca privada amb oficines, no es pot visitar el seu interior.
La casa Comalat exponent del modernisme
La casa Comalat mostra molts detalls de l’arquitectura de Gaudí, convertint-se en un dels exemples més originals del modernisme a Barcelona. Dues façanes ben diferents, però influenciades per la corba, conviden a la contemplació d’un edifici curiós i molt bell.
El solar en el qual s’ubica l’edifici havia estat comprat pel prestador Joan Comalat Aleñà, d’aquí el seu nom.
L’arquitecte Salvador Valeri i Pupurull va treballar en la construcció de la casa Comalat entre 1909 i 1911.
La façana principal, que dóna a l’avinguda Diagonal de Barcelona és la més formal i simètrica. Treballada en pedra, a la part inferior s’hi obra una interessant porta de ferro forjat, mentre que la façana és protagonitzada per la presència d’una tribuna central, acabada en forma de pinacle. Al capdamunt, una obertura calada amb garlandes, despunta per sobre la resta de balcons encorbats i de decoració floral.
L’edifici és coronat per una torre amb forma de barret d’arlequí revestit de ceràmica vidriada verda. Aquest element colorista és, d’altra banda, el protagonista de la façana posterior de l’edifici, al carrer Còrsega, més informal i desenfadada. Revestida per galeries de fusta irregulars i dinàmiques, el color li ve donat per la ceràmica policromada que decora tota la façana. Els arcs parabòlics de les portes inferiors, d’un aire també molt gaudinià, són un tast més de la bellesa d’aquest edifici tan particular.
Imatges de la casa Comalat
Informals i desenfadades
Vistes de la Casa Comalat a peu de carrer des de la façana carrer Còrsega, Barcelona.
La casa Comalat s’ubica a l’avinguda Diagonal, número 442, de Barcelona. La façana posterior, la més decorada, es troba al carrer Còrsega número 316.