La Casa Macaya de Josep Puig i Cadafalch és un edifici modernista construït el 1901. Va ser declarat bé cultural d’interès nacional a inicis de l’any 1976. Es troba en la ruta del modernisme.
Casa Macaya de Josep Puig i Cadafalch
El nom de la Casa Macaya prové del que va ser el seu primer propietari, Romà Macaya Gibert. Aquest va saber aprofitar el gran auge del modernisme català. Va encarregar a un dels grans especialistes del moment, Josep Puig i Cadafalch, la construcció de la seva nova residencia.
L’edifici és d’estil senyorial. Les dimensions i la majestuositat fan que s’aproximi més a la d’un palau que a la d’una casa, per aquest motiu també es coneix com a Palau Macaya.
Per a la construcció de la Casa Macaya, l’arquitecte va comptar amb la col·laboració d’importants escultors de l’època com Eusebi Arnau i Alfons Juyol. També hi destaca els treballs d’artesans com Joan Paradís.
La façana de la casa Macaya
La façana és bàsicament decorada amb estucat blanc. Hi figura una considerable obra d’escultura en pedra que dóna riquesa a les finestres i especialment al balcó i l’asimètrica tribuna de la planta baixa.
Tot l’interior de la casa va ser dotat d’una ornamentació molt rica. Aquesta es pot observar en el vestíbul i el pati interior del que neix una magnífica escalinata.
En el capitell esquerra de la porta principal d’entrada a la Casa Macaya es troba la imatge d’un Puig i Cadafalch fent servir la bicicleta per visitar les seves obres. En aquells dies estava construint la Casa Amatller i es desplaçava entre les dues obres (passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan) sobre una bicicleta.
L’edifici va ser comprat per la Caixa als hereus de Joan Vilella, que l’havia adquirit el 1914. La Caixa hi va instal·lar un espai d’exposicions artístiques que es va mantenir obert fins que amb la inauguració del Caixafòrum s’hi va traslladar l’activitat. Posteriorment, va acollir el Museu de la Ciència mentre la seva seu estava tancada per transformar-lo en l’actual CosmoCaixa.
El 2012 va tornar a ser re-inaugurat com un centre cultural de La Caixa, sota el nom de l’Espai Caixa
Imatges de la Casa Macaya de Josep Puig i Cadafalch