El Monestir de Ripoll és un dels monuments romànics més destacats de Catalunya, amb una gran rellevància històrica i artística. En destaca la portalada del segle XII, un dels millors exemples d’escultura romànica i candidata a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Juntament amb la basílica, el claustre i el centre d’interpretació us permetran gaudir d’un autèntic viatge al bressol de Catalunya.

El comte Guifré el Pelós, l’abat Oliba, els comtes Ramon Berenguer III i IV o el bisbe Josep Morgades, són personatges cabdals de la nació i l’Església catalana, íntimament relacionats amb el monestir.

El monestir de Santa Maria de Ripoll fou fundat a finals del segle IX pel comte Guifré el Pelós i la seva esposa Guinedilda amb l’objectiu de repoblar la vall de Ripoll. El monestir va prosperar ràpidament sota la protecció dels comtes i al segle X va esdevenir un centre cultural de referència a l’Europa medieval. La seva biblioteca custodiava valuosos documents de diversos orígens i temàtiques tant religioses com d’àmbits tècnics, legals i històrics. Els mateixos monjos s’ocupaven de copiar i elaborar aquests documents a l’scriptòrium del monestir, incloent-hi bíblies ricament il·lustrades. Tot i el saqueig i incendi del 1835 es van poder salvar 231 volums que es conserven a l’Arxiu de la Corona de l’Aragó.

La gran basílica, de planta basilical de cinc naus i set absis, va ser consagrada per l’abat Oliba el 1032 i és un gran exemple del romànic llombard. Ha patit diverses modificacions al llarg dels segles, degut per exemple al terratrèmol de 1428 o a destrosses degudes a conflictes bèl·lics els segles XVIII i XIX. La seva forma actual és gràcies a la reconstrucció realitzada a finals del segle XIX.

Al claustre hi ha restes arqueològiques del segle X (accessos a la sala capitular i refectori) però les galeries que veiem van ser construïdes entres els segles XII i XVI. Hi trobem doncs una varietat d’estils, des del preromànic de les primeres estances monàstics fins al gòtic de les galeries posteriors. Cal destacar la galeria nord-oest, romànica i coetània de la portalada. Als capitells, de gran qualitat, hi ha representades figures humanes i fantàstiques, animals i motius vegetals.

Text original de Turisme el Ripollés

Imatges del Monestir de Santa Maria de Ripoll

Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll Monestir Santa Maria de Ripoll