El Parlament de Catalunya és un dels parlaments més antics del món. Els precedents del Parlament català es troben al segle XI: les assemblees de pau i treva i la Cort comtal de Barcelona.
El dia 11 de setembre, Diada de Catalunya, el Parlament de Catalunya obre les seves portes al públic.
L’edifici del Palau del Parlament
L’edifici del Palau del Parlament és l’antic arsenal de la Ciutadella. És un edifici singular de valor històric i simbòlic. Construït el segle XVIII com a arsenal de la fortalesa militar de la Ciutadella (símbol de la repressió borbònica contra la ciutat de Barcelona). El president Macià el va convertir l’any 1932 en la seu del Parlament de Catalunya. La institució representativa de la democràcia i la sobirania del poble català. La força d’aquell gest continua vigent: política i paraules en el lloc que abans ocupaven les imposicions i les armes.
El Parlament de Catalunya
El Parlament representa la pluralitat del poble de Catalunya, per això és un dels centres de la seva política. Es on es debaten i es prenen decisions que afecten el dia a dia de les persones que hi viuen. És constituït per una cambra única integrada per 135 membres elegits democràticament amb un sistema de representació proporcional. Es renova cada quatre anys, però el president de la Generalitat pot dissoldre la legislatura abans que s’esgoti i convocar llavors noves eleccions.
El Parlament és la institució fonamental de la Generalitat, que és el sistema institucional en què s’organitza políticament l’autogovern de Catalunya. El Parlament aprova les lleis i els pressupostos de la Generalitat. També impulsa i controla l’acció de Govern. A més, elegeix el president de la Generalitat, i aprova, orienta i legitima el seu programa. El president de la Generalitat i el seu Govern són políticament responsables davant del Parlament.
Breu història del Parlament de Catalunya
- Després de la derrota de l’11 de setembre de 1724, Felip V va ordenar la construcció d’una fortalesa per sotmetre la ciutat de Barcelona. D’aquell ciutadella militar es conserven tres dels edificis que emmarcaven la plaça d’armes:
- El palau del governador, avui, Institut Verdaguer
- La capella, avui, parròquia militar
- L’arsenal projectat per l’enginyer militar Próspero de Verboom
- El 1869 el general Prim va fer donació de la ciutadella a la ciutat. Es va procedir a enderrocar les muralles i la major part de les construccions militars per fer-hi parc de la Ciutadella, obra de Josep Fontserè.
- 1889 l’arquitecte municipal Pere Falqués va adaptar l’arsenal com a palau reial perquè els reis d’Espanya tinguessin una seu a la ciutat comtal. Però aquests no van arribar mai a habitar-lo. Inspirat en l’Òpera de París, Falqués va donar a l’edifici una concepció ornamental eclèctica que anunciava el modernisme. Molts elements (escuts, ferramenta, teginats, esgrafiats, etc.), com també la disposició peculiar de les estances i alguns dels espais que l’edifici encara conserva (entre altres, l’escala d’honor i la sala de festes, avui reconvertida en sala de passos perduts) ens recorden l’ús regi que se’n volia fer.
- 1900 l’Ajuntament de Barcelona va destinar l’edifici a museu municipal d’art. Per encabir-hi les col·leccions es ampliar amb dues ales a banda i banda.
- 1932 l’Ajuntament de Barcelona va cedir el palau com a seu del Parlament. El decorador Santiago Marco en va dirigir els obres d’adaptació.
- 1939, amb la derrota de la Segona República Espanyola, l’edifici va recobrar l’ús de caserna, però a partir del 1945 s’hi tornaren a instal·lar les col·leccions del Museu d’Art Modern i el Gabinet Numismàtic de Catalunya. Recuperava la funció de museu.
- 1980 l’Ajuntament de Barcelona va cedir parcialment el palau, que va ser restaurat i adaptat com a seu del Parlament de Catalunya restablert.
- 2004, finalment, l’edifici del palau va ser destinat íntegrament a seu del Parlament de Catalunya.
Vincle per a més informació
Si vols saber més sobre el Parlament de Catalunya, visita la seva pàgina web oficial del Parlament de Catalunya.
La informació d’aquesta entrada s’ha extret del butlletí d’informació que facilita el Parlament.
Imatges del Parlament de Catalunya
En la tercera imatge es troba al centre el President del Parlament (des del 29/01/2018): el M.H. Sr. Roger Torrent. Va estar present per saludar a les primeres persones que entraven al Parlament de Catalunya per la Diada. Tothom s’hi volia fer fotos amb ell.