A mig kilòmetre del Cogul (lleida) hi ha la Roca del Moros, un conjunt d’art rupestre únic, inscrit Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (1998).
El conjunt constitueix un dels referents més destacats de l’art rupestre de l’arc mediterrani. Va ser el primer conjunt de pintures prehistòriques documentat científicament a Catalunya. Des del moment en què fou descobert, l’any 1908, es va convertir en un referent de l’art prehistòric.
Les pintures rupestres de la Roca dels Moros
El conjunt està format per 48 figures humanes i animals, corresponents als estils llevantí i esquemàtic. L’element més singular és l’escena central, una representació de diverses figures femenines que, en parelles, semblen qe dansen al voltant d’un home nu i amb el sexe exagerat. L’escena és única dins de l’art rupestre de l’arc mediterrani i ha donat ressò internacional a les pintures de la Roca dels Moros.
La majoria de les imatges es van fer a l’època de trànsit entre el Paleolític i el Neolític, fa aproximadament 10.000 anys. La vall del riu de Set ha estat transitada de manera ininterrompuda des del Paleolític i la Roca dels Moros s’ha fet servir com a espai de culte. Els darrers grups de caçadors-recol·lectors van deixar-hi les pintures llevantines i, posteriorment, les poblacions neolítiques en van prendre el relleu per dibuixar-hi figures humanes i d’animals corresponents a l’art esquemàtic.
Font del text original: Ajuntament del Cogul
Imatges de les pintures rupestres de la Roca dels Moros